Samen

naar beter

Buren online: vrijwilligers versterken digitale vaardigheden in de gemeente

Situering

We leven in een digitale wereld, zeker sinds corona. Veel nieuwkomers en mensen met een migratieachtergrond missen kansen omdat ze geen of weinig digitale vaardigheden hebben. Denk aan werk zoeken, het schoolwerk van de kinderen opvolgen, communicatie met overheids- en andere diensten, correcte informatie vinden, …

Vraag

Avansa bracht de gemeenten Kalmthout, Kapellen, Essen, Brasschaat en Wuustwezel en de organisaties Blenders-Digidak en Ligo bij elkaar. We willen in de gemeenten de digitale vaardigheden van mensen met een migratieachtergrond versterken zodat ze beter kunnen participeren in de maatschappij.

Onze werkwijze

We zetten vrijwilligers in die nieuwkomers en mensen met een migratieachtergrond digitaal ondersteunen op een vertrouwde plek in hun gemeente. De deelnemers kunnen er terecht met hun digitale vragen en noden. De vrijwilligers leren hen digitale basisvaardigheden en helpen hen om digitale problemen op te lossen.

Voor de vrijwilligers aan de slag gaan, krijgen ze een opleiding. Digidak spijkert hun digitale basiskennis bij. Ligo oefent hen in een aangepast taalgebruik voor anderstaligen. En Avansa leert hen om een groep te begeleiden.