Samen

naar beter

DIALOOG: we moeten het eens over herstel hebben

Photo by Dima Pechurin on Unsplash

Situering

Eigen schuld, dikke bult.

En wie zijn gat verbrandt moet op de blaren zitten.

Onze taal staat bol van dit gedachtegoed. Maar of en hoe de bult en blaren behandeld kunnen worden, daar praten we te weinig over.

Misschien moeten we het eens over herstel hebben?

Het Vlaams project DIALOOG gaat drie jaar lang samen met jou op zoek naar antwoorden op de vraag hoe we kunnen omgaan met conflict en herstel.

Vraag

Met DIALOOG streven we naar een solidaire samenleving die inzet op verbondenheid tussen mensen. We gaan samen met jou op onderzoek naar hoe we als samenleving kunnen inzetten op het herstellen van relaties tussen mensen wanneer deze zijn verbroken door een conflict.

Grote en dure woorden?!
Misschien wel.

Maar het is wel een (weliswaar complexe) maatschappelijke uitdaging die we met DIALOOG met beide handen aannemen.

Onze werkwijze

Hoe streeft DIALOOG het na?

DIALOOG nodigt iedereen uit tot kennismaking met conflict en herstel, tot verdieping en genuanceerde reflectie, én tot dialoog. We zetten in op verschillende trajecten en methodieken, en samen met jou gaan we op zoek naar antwoorden.

Een brede diversiteit aan activiteiten
Lezingen, debatten, films, … ook in jouw regio! Initiatieven in de gevangenis, maar ook daarbuiten. We mikken op de brede samenleving. Als een deur op een kier of een springplank naar meer, voor elk wat wils.

Een Huis vol verhalen van herstel
Kom binnen in ons Huis vol verhalen van herstel. Via podcasts, soundscapes, fotografie, … verzamelen en delen we verhalen van (ex-)gedetineerden, slachtoffers, familie en professionals om zo een stem te geven aan herstel in al zijn variëteiten.

Burgerpanels
We dagen iedereen uit om deel te nemen aan panels waar we ons verdiepen in het thema van een samenleving gericht op herstel. Neem die kans met beide handen aan om in gesprek te gaan met experten en ervaringsdeskundigen, om zo op een onderbouwde en betekenisvolle manier kennis op te bouwen. Om dan in een volgende stap jouw inzichten en kennis te delen met de samenleving.

Herstelconferentie
De inzichten uit de burgerpanels komen begin 2023 samen tijdens een grote publieke Herstelconferentie die wil bijdragen tot een maatschappelijk draagvlak voor een samenleving gericht op herstel.

En dan, naar buiten!
Al het verzamelde materiaal willen we in 2023 verder verspreiden. We gaan dialoog met burgers via verenigingen, organisaties, steden en gemeenten. Op alle mogelijke manieren. HOP!