Samen
naar beter
3 jaar digitale oefenkansen in de Antwerpse Huizen van het Kind
17 mei 2021

Een e-inclusiebeleid uitwerken voor de 17 Antwerpse Huizen van het Kind. Die opdracht kregen we van de stad Antwerpen in 2017. Nu, vier jaar later, kijken we trots terug op dit leerrijk traject met medewerkers, vrijwilligers en ouders in de Huizen van het Kind. Met als resultaat: ouders krijgen in de Huizen van het Kind soms subtiele, dikwijls plezante digitale oefenkansen die hen goesting en zelfvertrouwen geven in het digitale.
Samen naar een visie op digitale oefenkansen
Centraal in dit verhaal staat de digitale insluiting van maatschappelijk kwetsbare ouders. Door hun digitale vaardigheden te versterken kunnen ze (online) informatie vinden en (online) kansen grijpen, ook voor hun kinderen. Ze verbreden hun mogelijkheden om te participeren aan de samenleving.
We zetten een participatief en lerend traject op. Samen met maatschappelijk kwetsbare ouders, medewerkers van de Huizen van het Kind en de stad Antwerpen en met sociale organisaties actief in de wijken, ontwikkelen we een visie. Die visie testen we uit in de praktijk.
De visietekst vormt de basis voor een beleid rond digitale oefenkansen in de Huizen van het Kind. Maar misschien nog belangrijker: het zorgt voor een mentaliteitswijziging bij de Huizen van het Kind.
“Ik geloof er wel in dat het ons op veel vlakken gemakkelijker kan maken en dat, als we er weg van zouden blijven (van digitale oefenkansen, nvdr), dat ouders op lange termijn misschien ook wel in de kou blijven staan. Dus springen en het een kans geven.”
medewerker Huis van het Kind (Bart)
Digitale oefenkansen plannen en opzetten
Op maat van elk Huis van het Kind stellen we samen een ‘Huisplan digitale oefenkansen’ op. Met 17 Huisplannen, met daarin in totaal 94 werkingen en 331 digitale oefenkansen, best indrukwekkend. De digitale oefenkansen zijn gericht op de noden en leefwereld van de ouders, maar kunnen ook gewoon plezant zijn. Ze geven goesting en zelfvertrouwen naar meer. De oefenkansen kunnen impliciet en expliciet zijn, gaande van laten meekijken op scherm als je voor een ouder iets opzoekt tot een workshop over over je kind ondersteunen in het veilig online zijn.
Vervolgens begeleiden en ondersteunen we de medewerkers en vrijwilligers actief bij de uitvoering. Maar liefst 193 medewerkers nemen deel aan onze vormingen rond allerlei digitale thema’s, zoals tablets en apps voor beginners, het aanleren van een digitale begeleidershouding en het online werken in groep.
“Wij hebben van Vormingplus (nu Avansa, nvdr), als medewerkers heel goede uitleg gekregen van hoe het allemaal in zijn werk gaat om het dan vervolgens goed te kunnen gebruiken voor de ouders en de kinderen die daar op af kwamen.”
medewerker Huis van het Kind (Chantal Driesen)
Een draagvlak voor de toekomst
Al die ervaringen, materiaal, inspiratie, … verzamelen we op de website www.digiburger.be. Hier kan iedereen gebruik van maken om met digitale vaardigheden aan de slag te gaan.
Om dit traject op een mooie manier af te ronden organiseren we een online slotmoment op 25 maart 2021 voor alle medewerkers en vrijwilligers van de Huizen van het Kind. We bedanken hen voor hun inzet én inspireren hen een laatste keer om digitale oefenkansen een duurzame plekje te geven doorheen de werking.
“Zonder de collega’s van Avansa regio Antwerpen was er nooit zo een groot draagvlak voor e-inclusie en digitale oefenkansen geweest, dus dankjewel hiervoor.”
coördinator Huis van het Kind (Ardan Van Cleemput)
We laten het project e-inclusie in de Huizen van het Kind met een gerust hart los. We zijn ervan overtuigd dat de medewerkers en vrijwilligers van de Huizen van het Kind betekenisvol bijdragen aan een meer e-inclusieve samenleving voor iedereen.