Samen
naar beter
Avansa neemt afscheid van Taalcarrousel
22 september 2021

Op 24 juni nam Avansa afscheid van de vrijwilligers van de Taalcarrousels. We bedankten hen voor de jarenlange inzet met een bescheiden feestje. We blikten terug en ook vooruit, want de vrijwilligers zetten de Taalcarrousels verder.
Terugblikken
In 2010 startten we de eerste Taalcarrousel en in de loop der jaren kwamen we tot zes verschillende praatcafés: Nederlands-Italiaans, Nederlands-Pools, Nederlands-Portugees, Nederlands-Roemeens, Nederlands-Russisch en Nederlands-Spaans. In de afgelopen 11 jaar organiseerden we enkele honderden praatcafés en activiteiten zoals bezoeken aan het Muhka en Red Star Line, picknicks, … Er kwamen enkele duizenden trouwe en toevallige deelnemers.
Twee keer vielen we in de prijzen. In 2015 de 3de plaats LIA’s Awards (Language Industrie Awards) voor het beste linguïstische initiatief in Vlaanderen. En in 2017 de 2de plaats voor deze mondvol: Europese Talenlabel, Innovatief Talenonderwijs – Thema: Taalvriendelijke samenleving – het informeel leren van talen. Naar aanleiding van deze prijs is ook onderstaand filmpje gemaakt. In 2017 schreven we ook een handboek voor initiatiefnemers en begeleiders.
Een minder fijn moment was het stopzetten van het Portugese Taalcarrousel in 2018 wegens het dalende aantal deelnemers. Corona kon ons dan weer niet tegenhouden: we gingen online. Maar omdat het concept conversatietafel niet meer in beleidsplan van Avansa past, beslisten we, een paar jaar geleden al, om de groepen te verzelfstandigen. Corona stelde die verzelfstandiging nog even uit.
Het afscheidsfeest was dus een ideaal moment om terug te kijken naar meer dan 10 jaar Taalcarrousel. De vrijwilligers haalden herinneringen op, geholpen door foto’s uit het archief en een videofilmpje die we projecteerden. We wisselden ervaringen uit en lichtten toekomstplannen toe.
Vrijwilligers zetten Taalcarrousel verder
De vrijwilligers zijn gemotiveerd om Taalcarrousel verder te zetten. Alle groepen starten opnieuw dit najaar.
De Nederlands-Roemeense groep komt onder de vleugels van de Roemeens-orthodoxe kerk in Wilrijk. De Nederlands-Spaanse groep gaat verder op de vertrouwde locatie: Agora van de Universiteit Antwerpen, samen met de Nederlands-Italiaanse en nu ook de Nederlands-Poolse groep. De Nederlands-Russische groep blijft in de Quellinstraat.
Duizendmaal dank aan alle vrijwilligers voor de warme inzet. Jullie dragen mee aan een warme, taaldiverse samenleving. We duimen voor nog vele jaartjes erbij.
Meer info over Taalcarrousel
www.taalcarrousel.be
De vrijwilligers maakten meteen al een website: www.taalcarrousel.be.
Je vindt hier waar en wanneer welke Taalcarrousel plaatsvindt.