Samen
naar beter
Consul-Anten zetten punt na bijna 30 jaar
23 februari 2022

Een kleine 30 jaar! Zo lang hebben de Consul-Anten zich met hart en ziel ingezet als cultuurvrijwilliger in Antwerpen. In 1993 plaatsten ze ‘Antwerpen Culturele Hoofdstad’ mee op de kaart. Sindsdien stonden ze bekend als: “vrijwilligers met een hart voor Antwerpen, die spreken over het culturele leven in Antwerpen, de grote evenementen toelichten en hun historische achtergrond schetsen”. Aanvankelijk maakten ze deel uit van de cultuurwerking van stad Antwerpen en die van het OCMW. Vanaf 2005 werden ze onderdeel van de werking van Avansa regio Antwerpen (toen Vormingplus).
Consul-Anten kaart
Actief van 1993 tot eind 2021
Doelen
- stimuleren van cultuurparticipatie
- drempels verlagen om het erfgoed van Antwerpen te leren kennen
- kunst en cultuur dichter bij mensen brengen, in en rond Antwerpen
Werkterrein
- Atlas Inburgering (vroeger nog PINA)
- diensten- en woonzorgcentra
- sociaal-culturele verenigingen
Doelgroepen
- Nieuwkomers leerden – tijdens een les maatschappelijke oriëntatie – meer over het historisch en hedendaags Antwerpen
- Senioren leefden op tijdens een workshop Erfgoedkoffer. Senioren en andere groepen genoten van een interactieve lezing, zoals Klank van de stad, Spreuken en gezegden, Sagen en legenden, …

Stadswandelingen met inburgeraars
Een rijk palmares
De Consul-Anten kunnen terugblikken op een rijk palmares, met een hart voor “A”, waarbij ze onverdroten werk maakten van cultuurparticipatie en zo het Antwerps cultureel erfgoed dichterbij minder evidente doelgroepen brachten.
In de loop van de jaren bereikten de Consul-Anten een brede waaier van groepen, verenigingen en organisaties. Enkele toppers geven een beter beeld.
Hoogtepunten
- Stadswandelingen met inburgeraars: binnen een inburgeringscursus maatschappelijke oriëntatie zat steevast een verkenning van het Antwerpse historisch centrum. Jaarlijks maakten ze ongeveer 100 groepen wegwijs.
- Rondleidingen in het Antwerpse stadhuis: Consul-Anten engageerden zich als gidsen voor een rondleiding, daarna maakten ze, jaar na jaar, een brede groep van geïnteresseerden wegwijs in dit prachtige, iconische gebouw.
- Activiteiten tijdens het Barokjaar 2018: niet alleen met lezingen over de Antwerpse barok, maar ook met een Barokwandeling met bezoek aan een selectie van de monumentale kerken focusten ze op de pracht en de blijvende sporen van deze periode uit de Antwerpse geschiedenis.
- Erfgoedwandelingen en samenwerking met de Antwerpse districten: in Wilrijk, Berchem en Merksem. In Merksem ging dit samen met de lancering van een nieuw wandelparcours op de Museumapp.
- Samenwerking met musea, activiteiten naar aanleiding van Antwerpse culturele evenementen: Houten Clara (van steun naar welzijn), Antwerps mode, Antwerpen en moderne kunst, stad van boeken en schrijvers.
- De geschiedenis van ’t stad: kwam ruim aan bod in de presentatie Antwerpen van vroeger tot nu, en Antwerpen als vestingstad.
- Laagdrempelige activiteiten als smaakmakers: zo kon je Antwerpen leren kennen via een speelse quiz en werd je “Zot van A”; via de lezingen Sagen en legenden en Spreuken en gezegden kreeg je een onverwacht speelse kijk op onze stad.
- Verder verleenden de Consul-Anten ook bijstand aan Antwerpse cultuurdagen, Museumnachten en muziekfestivals. Als ambassadeurs mochten ze ook eremedailles uitreiken.
Punt achter de werking
Na vele jaren van enthousiast cultureel vormingswerk houden onze cultuurvrijwilligers ermee op eind december 2021. Aangezien de beleidsplanning van Avansa een andere richting uitgaat is er gekozen voor een afronding.
Ze bedanken iedereen voor het vertrouwen en de samenwerking die ze sinds 1993 mochten ervaren.