Samen
naar beter
Curant: samenhuizen met nieuwkomers
17 mei 2021

CURANT laat jonge nieuwkomers samenhuizen met jongvolwassenen. Na een intensief proefproject in 2016-2019 zet de stad Antwerpen CURANT kleinschaliger verder. Avansa begeleidt de jonge nieuwkomers en de jonge buddy’s. Nu evalueren we samen met de buddy’s het project.
Een unieke vorm van samenhuizen
Samenhuizen is in. Meer jongvolwassenen kiezen bewust om te gaan samenwonen met leeftijdsgenoten. De kosten worden gedeeld en het is gezellig.
CURANT maakt gebruik van deze woonvorm om jonge nieuwkomers te laten samenhuizen met jongvolwassenen. De nieuwkomers vinden zo steun en aansluiting bij leeftijdsgenoten, wat hun integratie bevordert. Ze wonen kwaliteitsvol voor een betaalbare prijs (want de privéhuurmarkt is erg krap en duur). Ook voor de andere jongeren is het een unieke levenservaring.
Avansa begeleidt de jongeren: de nieuwkomers en de jongeren (buddy’s) die hier geboren zijn of al erg lang wonen. In september 2020 kiezen zeven jongvolwassenen ervoor om dit samenwoonproject aan te gaan met zeven nieuwkomers. Samenhuizen met onbekenden is sowieso een spannende ervaring. Maar inzetten op multiculturaliteit in je huis met de bijhorende uitdagingen, maakt dit een unieke samenwoonsituatie.
Evalueren voor de toekomst
Begin april, na acht maanden samenhuizen, gaan we een traject aan met de zeven buddy’s over hoe zij het samenhuizen ervaren. Wat hebben ze geleerd, wat liep goed en waar botste het al eens? En hoe we CURANT in de toekomst nog kunnen verbeteren.
Tijdens de eerste groepssessie bespreken we of de aanloop naar het samenwonen hun voldoende heeft voorbereid. De jongeren vinden dat de informatie over migratie, de verschillende invalshoeken daarop en ook wat culturele achtergrond over het land van herkomst, hen helpt om de jongens beter te begrijpen. De tips over verbindende communicatie en elkaars grenzen respecteren vinken ze aan als erg belangrijk. Met elkaar kunnen communiceren is in elk huishouden noodzakelijk.
Tijdens onze tweede bijeenkomst (online) gaan we dieper in op het eigenlijke samenwonen. Het gaat over de typische zaken die je in elk huishouden tegenkomt: wie doet de afwas, wie zet het vuil buiten, … Maar de mix met nieuwkomers zorgt ook voor een extra aandachtspunt: het psychische welzijn van de huisgenoten. Verschillende jongeren dragen een flinke rugzak mee, wat soms onverwachte situaties creëert. De coronacrisis zorgt voor extra moeilijkheden.
Toch vertelt iedereen heel enthousiast dat dit project hun blik verruimt en ze echt kennismaken met andere culturen en gewoonten. En dat is een meerwaarde voor buddy’s en nieuwkomers. Iemand oppert dat iedereen eens in zijn leven zo’n samenwoonsituatie zou moeten aangaan. Omdat er zo meer begrip ontstaat voor elkaar en de wereld rondom de eigen bubbel.
Dan rest er ons nog het hele project te evalueren. Dit doen we binnenkort. We gaan kijken hoe we er misschien voor kunnen zorgen dat meer mensen kiezen voor dit alternatief? Want een wereld met meer begrip voor elkaar, lijkt ons alvast een topidee.