Samen
naar beter
Een dak boven je hoofd, een mensenrecht
13 december 2021

Wonen in een kwalitatieve en betaalbare woning, is een mensenrecht. En daar staan wij als Avansa ook achter. Die woning vinden, huren of kopen is moeilijk. De prijzen schieten de lucht in, de huurvoorwaarden worden lastiger (zoals een loonbrief voorleggen) en de discriminatie op de privé huur- en koopmarkt is nooit weggeweest. Overal in Europa laat de wooncrisis zich voelen. Maar wat doen we eraan? Enkele bedenkingen vanuit een internationale conferentie in Ljubljana.
En verder: De Woonzaak trekt naar Straatsburg om via een Europese procedure bij het Europees Comité voor Sociale Rechten de overheid ter verantwoording te roepen. Maar eerst gaat De Woonzaak on tour door Vlaanderen, van 13 tot 17 december. Op 16 december in Antwerpen. Avansa steunt De Woonzaak.
Met CURANT naar Ljubljana:
internationale zoektocht naar alternatieve huisvesting
Avansa begeleidt enkele projecten rond samenleven in sociale en inclusieve huisvesting. In CURANT begeleiden we jongeren uit het Antwerpse die samenhuizen met jonge niet-begeleide nieuwkomers, in opdracht van de Stad Antwerpen. Als niet-begeleide vluchtelingen 18 worden, moeten ze op de huurmarkt een woning zoeken. En dat is niet evident. CURANT zorgt voor een overgangsjaar naar zelfstandig wonen, met ondersteuning van een buddy.
Begin oktober kregen we een uitnodiging om CURANT voor te stellen op een internationale conferentie in Ljubljana (Slovenië). Ook andere alternatieve woonvormen kwamen aan bod.
Uitwisseling: de bedenkingen over alternatieve woonvormen
We wisselden van gedachten over duurzame alternatieven voor de wooncrisis. Enkele bedenkingen die naar boven kwamen:
- De duur van alternatieve huisvesting: tijdelijk of van onbepaalde duur, met elk hun voor- en nadelen.
- Trajecten van korte duur (minstens 1 jaar) kunnen mensen ertoe aanzetten om na afloop de alternatieve woonvorm verder te zetten: cohousing, mix van diverse groepen, … In CURANT stellen we inderdaad vast dat verschillende deelnemers nadien blijven samenwonen.
- Trajecten van lange duur (onbepaalde tijd) geven een duurzaam alternatief voor de personen in kwestie. Maar de groep die je kan helpen is beperkt, omdat je voor elke groep steeds opnieuw op zoek moet naar een nieuwe plek. En tenzij je de groep actief blijft opvolgen, heb je geen garantie dat de samenwoonvorm behouden blijft.
- Co-housing is niet voor iedereen weggelegd. Ruimtes en materiaal delen klinkt erg gezellig, maar brengt ook moeilijkheden met zich mee. De overheid kan samenhuizen stimuleren door goede randvoorwaarden te creëren. In België bijvoorbeeld heb je geen verlies op een uitkering als je samenwoont zonder een relatie te hebben. Maar samenhuizen mag niet opgelegd zijn voor bepaalde groepen in onze samenleving. Iedereen moet toegang hebben tot de reguliere woonmarkt.
Kortom, een boeiende uitwisseling die ons de energie geeft om ons werk vol goesting verder te zetten.