Samen
naar beter
Gemeenten en inwoners: samen tegen klimaatverandering
17 mei 2021

De klimaatkwestie laat niemand onbewogen. Overal ter wereld ontstaan op kleine en grote schaal initiatieven om klimaatverandering tegen te gaan. Zo ook lokaal, in de gemeente. Avansa regio Antwerpen zet samen met gemeenten participatietrajecten met inwoners op.
Burgemeesterconvenant van de Europese Unie
In 2008 lanceerde Europa de Burgemeestersconvenant. Lokale besturen kunnen zich engageren om de klimaat- en energiedoelstellingen van Europa te behalen of te overtreffen. In de beginjaren engageerden gemeenten zich ertoe om tegen 2020 20% minder CO2 uit te stoten. Dat deden ze door hun interne werking te evalueren en bij te sturen (eigen gebouwen, autopark, …).
Momenteel starten de nieuwe Burgemeestersconvenanten op. Het doel is nu een reductie van 40% CO2-uitstoot tegen 2030. Deze keer hebben de gemeenten de medewerking van hun inwoners nodig om de vooropgestelde doelstelling te behalen.
Gemeenten krijgen ondersteuning, ook van Avansa
De gemeenten die de Burgemeestersconvenant ondertekend hebben, werken binnen de twee jaar een actieplan (SECAP) uit. Dat bestaat uit een analyse van de huidige stand van zaken en een plan van aanpak met acties voor de komende jaren. In de provincie Antwerpen krijgen gemeenten hiervoor ondersteuning van de Provincie Antwerpen en intercommunale IGEAN. De Provincie Antwerpen maakt de analyse, IGEAN biedt inhoudelijke ondersteuning voor het plan van aanpak.
Gemeenten in onze regio kunnen voor de inwonersparticipatie ook beroep doen op ons. Wij nemen de rol van facilitator op: we gaan aan de slag met inwoners van de gemeente om binnen een afgebakend kader acties te bedenken en op poten te zetten.
Inwonersparticipatie
1. Eerst laten we zo veel mogelijk inwoners stilstaan bij CO2-reducerende acties. Dat doen we aan de hand van leuke, in het oog springende initiatieven in de gemeente. Bijvoorbeeld:
- een wandeling of fietstocht in de gemeente met stoppunten waar deelnemers informatie vinden of input kunnen geven.
- een mobiel ‘bos’ op een drukke steenweg om te laten zien wat groen hier kan betekenen.
- foto’s van hoe een grasveld eruit kan zien als het klimaatrobuust beheerd wordt, …
2. Aansluitend nodigen we inwoners uit om deel te nemen aan het participatietraject. We zetten ook in op de werving van kwetsbare groepen die minder gemakkelijk bereikt worden. (Dat is een beleidskeuze in al onze projecten.)
3. Als volgende stap organiseren we een startevenement. De gemeente verduidelijkt haar plannen en we verzamelen input van de inwoners.
4. Met die input gaan we met het groepje van geïnteresseerde inwoners aan de slag, binnen het kader van prioritaire thema’s dat de gemeente maakte. We werken concrete acties uit die de CO2-uitstoot in de gemeente kunnen reduceren en zoeken strategieën om zoveel mogelijk inwoners te bereiken en te betrekken. Dit actieplan koppelen we terug naar alle inwoners, zodat ze weten wat er gebeurde met hun input.
5. Het blijft niet bij plannen maken, de acties moeten ook uitgevoerd worden. Avansa engageert zich om één actie samen met de groep op te zetten.
Waar staan we nu?
Momenteel hebben bijna alle steden en gemeenten in onze regio de Burgemeestersconvenant ondertekend, namelijk 29 van de 30. Ondertussen hebben we de eerste gesprekken met een aantal gemeenten achter de rug. In de gemeente Hemiksem zijn we onlangs gestart met de werving en het organiseren van een wandeling. We gaan dit voorjaar ook van start in de gemeenten Brasschaat, Kapellen, Mortsel en Boechout. In het najaar starten we in de gemeente Schelle en Schilde.