Samen
naar beter
Jongeren versterken hun digitale skills
17 mei 2021

Een behoorlijk deel van de bevolking heeft de digitale toegang en vaardigheden niet om goed te participeren in de samenleving. Jongeren vormen hierin geen uitzondering. Om te studeren, een opleiding te volgen, te solliciteren, … hebben ze een computer, internet en allerlei digitale vaardigheden nodig. Met Skill lab bieden we een groep jongeren tools en ondersteuning. Ze beslissen mee over het verloop en de inhoud van het traject.
Corona zorgt voor digitale versnelling
Online werken: het afgelopen jaar moesten we met z’n allen een digitale snelheid hoger schakelen. Informatie zoeken, lessen volgen en elkaar ontmoeten: plots moest het allemaal via een digitaal platform. Thuiswerk werd een must, Whatsaperitieven de nieuwe vorm om het weekend in te zetten. Voor zij die een gezellig knus huisje-tuintje hebben, met toegang tot wifi, viel dit best nog mee. Maar helaas beschikt niet iedereen tot dezelfde digitale middelen en vaardigheden om de weg te vinden tussen al die digitale kanalen. Whatsaperowatte?
Jongeren bepalen zelf hun digitaal traject
Met de steun van de P&V stichting en de Koning Boudewijn Stichting gaan we in volle coronacrisis aan de slag met het project Skill lab. De doelgroep zijn jongeren tussen 18 en 25 jaar die geen toegang hebben tot een computer en kwaliteitsvolle wifi en digitale vaardigheden missen. We mikken op jongeren die geen opleiding volgen en niet tewerkgesteld zijn. Ook jongeren die zich willen heroriënteren omdat ze hun studie willen stopzetten of van job veranderen, zijn welkom.
Samen met een groep jongeren duiken we de digitale wereld in. In de leuke en vertrouwde plek van Buurthuis De Stek op het Kiel, kunnen ze mee beslissen hoe het project vorm krijgt en waarin ze zich willen verdiepen. Ze kiezen ervoor om zich toe te leggen op Word, Powerpoint en Excel, op een motivatiebrief schrijven en online opzoeken van opleidingen en vacatures. Op die manier vergroten de jongeren hun kansen in hun zoektocht naar een opleiding of werk.
“Ik heb heel veel bijgeleerd zoals mijn cv en motivatiebrief maken. Ik kon dat al wel maar ik heb nu tips en werkpunten gekregen om het af te werken en er nog net iets meer te kunnen uitspringen. Skill lab is echt leuk. Alles wordt stap voor stap uitgelegd en het is ook perfect voor als je nog niet zo goed Nederlands kan.”
Door het traject in groep af te leggen, ondersteunen ze elkaar en leren ze ook van elkaar. In tijden van corona motiveren de ontmoetingsmomenten hen om nog even door te bijten. Het geeft erkenning en een gevoel niet alleen te staan in deze digitale samenleving.
Deelnemende jongeren als digi-ambassadeur
De eerste groep deelnemers heeft het traject van vijf intensieve sessies (coronaproof) succesvol afgerond. Ze kregen een laptop mee naar huis om hun zoektocht zelfstandig verder te zetten. Eén keer per maand komen we terug samen om de nodige ondersteuning te bieden. Tot ze zich zelfzeker genoeg voelen om zich mediawijs onder te dompelen in de digitale wereld.
“Ik heb meegedaan met Skill lab om allerlei redenen. Sommige dingen kon ik al, maar herhaling is altijd goed. Ik vond alles top. Ik zou het iedereen aanraden om mee te doen.”
Met hun enthousiasme motiveren ze andere jongeren om deel te nemen aan Skill lab. Dankzij onze kersverse ‘digi-ambassadeurs’ start er een tweede groep jongvolwassen eind april.