Samen
naar beter
Kristina, het gezicht van het vormingsaanbod, met pensioen
29 juni 2022

Jawel, Kristina Embregts gaat met pensioen. Ze is er al vanaf het begin bij, vanaf de opstart van Avansa in 2004, toen nog Vormingplus. Vanaf 2009 geeft ze vorm aan het vormingsaanbod dat organisaties en verenigingen kunnen boeken. Lezingen, workshops, wandelingen, … En ook al krijgt ze (deeltijds) versterking van een aantal collega’s, toch is vooral zij het gezicht en drijvende kracht van het vormingsaanbod. We kijken met haar terug op die vele jaren van gedreven inzet, en ook al even vooruit.
Het vormingsaanbod gaat naar de regio
Hoe kwam dat vormingsaanbod voor organisaties en verenigingen tot stand?
Kristina: “In de beginjaren organiseerden we volop cursussen in ons gebouw in de Merodestraat. We bereikten ongeveer 500 deelnemers, vooral mensen uit Berchem en de stad. Om meer spreiding over onze regio te realiseren én omdat er in de stad al een groot cursusaanbod was, beslisten we in 2009 om tweedelijns te werken. Dat wil zeggen: we stellen een vormingsaanbod samen dat organisaties, verenigingen, groepen, … voordelig kunnen boeken, in hun gemeente of in de wijk. Zodat inwoners van gemeenten in de regio, buiten de stad Antwerpen, toegang hebben tot betaalbare cursussen in hun buurt.
Ik werd verantwoordelijk voor het vormingsaanbod. We gingen op zoek naar waar de hiaten lagen in het bestaande vormingsaanbod, en welk soort cursussen bij onze organisatievisie pasten. Geen gemakkelijke keuzes. We kozen om ons te focussen op levenslang leren en het leren van skills, en actief burgerschap en kritisch zijn.
Het gebeurde wel eens dat ik ’s avonds een paniekerig telefoontje kreeg: de deelnemers stonden al aan de deur, maar er was geen beamer. Of er was niemand om de deur open te doen. Ik moest van thuis uit dan snel met een oplossing komen, … De laatste jaren leggen we de verantwoordelijkheid veel meer bij de organisator.”
Blijven vernieuwen
Kristina: “Het aanbod moet evolueren met de tijd. Wat het ene jaar populair is, is het volgende jaar soms al passé. Een blijver is de succesformule Handige Henriëtta, een workshopreeks voor vrouwen die willen leren klussen, ontworpen door Marc Vincké. Met de tijd verminderde de vraag, maar de workshopreeks wordt nog altijd regelmatig geboekt.
In 2017 was het tijd voor een grondig vernieuwd aanbod. Ik greep toen de klimaatdoelstellingen van de Verenigde Naties aan. De nieuwe lezingen en workshops stonden in het teken van mensen bewust maken van klimaatverandering, biodiversiteit, duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid, … Geen sexy thema, ondervonden we al snel. Wat wel aansloeg: creatieve workshops die leiden tot een duurzaam product dat mensen naar huis kunnen nemen. Toch vinden we het grotere verhaal, de lezingen, ook belangrijk, het blijft een grote uitdaging om ook dat mee te geven.”
Vormingstrajecten op maat
Naast het vormingsaanbod, trok je ook een aantal vormingstrajecten. Couscous en witloof bijvoorbeeld?
Kristina: “Af en toe werkte ik inderdaad een traject op maat uit. Vanuit de voedselbedeling kwam in 2016 de vraag om vrouwen te leren koken met de groenten van hier. Want ze stelden vast dat het witloof, de venkel en de spruitjes dikwijls in de gft-bak belandden. Toen hebben we een wekelijkse kookworkshop voor Soedanese vrouwen georganiseerd: Couscous of witloof. Ze leerden de groenten van hier te verwerken in Soedanese stoofschotels of in een lekkere soep. Heel plezant en dankbaar was dat.”
Uitbollen is er niet bij. Je startte dit jaar nog nieuwe initiatieven op: Speeddates voor senioren, en voor deze zomer: de Staycation.
Kristina: “Dit jaar organiseerden we een speeddatereeks voor senioren, eerst in Merksem, dan in Borgerhout. Corona heeft vooral bij senioren voor een groter sociaal isolement gezorgd, toch wel een urgent maatschappelijk probleem, vinden we bij Avansa. Via de speeddate leren de senioren nieuwe mensen kennen. Daarna spreken ze hopelijk zelf verder af met de mensen waarmee het klikt.
Voor de zomer creëren we een aanbod, een Staycation, voor de Oekraïense gezinnen in de vluchtelingendorpen. We onderzoeken bij lokale organisaties wat er al is en waar er nog behoefte aan is. Vandaaruit creëren we een gezinsaanbod. ‘Creatief de zomer door!’ 25 workshops om samen de dagen zinnig en creatief te vullen.”
Behendig netwerker
We kennen jou als een behendig netwerker. Je legt vlot contacten met mogelijke boekers en begeleiders met een interessant aanbod. Wat is jouw aanpak?
Kristina: “Ik ga gemakkelijk in gesprek met de mensen die ik tegenkom, ook in mijn privétijd. Zo ontdekte tijdens een toevallig gesprek het bestaan van een seniorenwerking in Schilde: Ummagumma. Een vereniging opgericht door ouderen, een 2dejeugdclub noemen ze het zelf, die ondertussen 400 leden heeft. Ik nam contact op met de voorzitter en ze doen nu regelmatig een beroep op ons aanbod. Ook de gidsen van bruisend Antwerpen en Antwerpen Surplace heb ik in mijn privétijd leren kennen. Jarenlang heb ik zelf gegidst op Open Ateliers Antwerpen, een heel netwerk op zich. En ik maakte deel uit van de Cultuurraad van het district Antwerpen. Netwerken genoeg!
Netwerken van mensen zijn altijd met elkaar verweven. Er ontwikkelen zich groepen in de buurt, op digitale platformen, … Als je een gek idee hebt, vind je altijd wel ergens een groep die verrassend genoeg bereid is om ermee aan de slag te gaan. Als ik terug jong zou zijn, zou ik dat graag doen: een gek idee samen met een groep mensen uitwerken.”
En nu, wat na je pensioen?
Kristina: “Ik ben gevraagd voor een paar bestuurderstaken bij vrouwenbewegingen, maar ik hou de boot af. Ik neem een sabbatjaar (lacht). Waar ik alvast naar uitzie: samen met mijn partner terug meer gaan reizen.
Ik heb nu twee prioriteiten. Ik heb al vijf jaar een kleine juwelenzaak die ik nu wil uitbreiden. Ik ontwerp, smeed en verkoop mijn eigen zilveren juwelen. Hier kan ik nu ook veel mijn creativiteit in kwijt. Ik vind het heel prettig te zien dat mensen juwelen kopen die echt bij hen passen. En ondertussen worden er gelukkig terug artistieke, ambachtelijke marktjes georganiseerd, zoals binnenkort aan het Vleeshuis.
De andere prioriteit: grootmoeder zijn. Er zijn twee kleinkinderen op komst! Daar kijk ik echt naar uit. En ik weet al hoe ik genoemd wil worden: Bonnie.”