Samen
naar beter
Natuurlijk Boechout boost de lokale biodiversiteit
17 mei 2021

De gemeente Boechout engageert zich voor meer biodiversiteit in haar gemeente onder de noemer Natuurlijk Boechout. Ze wil de inwoners hierbij betrekken. Ze vraagt aan Avansa om een participatietraject met een groep geëngageerde inwoners op te zetten. Vanuit de groep komen er acties, met telkens een strategie om alle inwoners te sensibiliseren.
De groep maakt plannen
Begin juli 2020 komt de groep burgers voor de eerste keer samen in de Raadzaal van het Gemeentehuis. Na een kennismakingssessie bedenken ze enthousiast manieren om de biodiversiteit in Boechout te ondersteunen. De groep kiest voor informeren en sensibiliseren van alle inwoners, bijleren over biodiversiteit en tonen hoe het kan door zelf de handen uit de mouwen te steken.
Na enkele sessies komt de grootste actie uit de bus: enkele uitgekozen plekjes op het publieke domein beplanten. Met behulp van de schepen van Milieu komt er een goedkeuring vanuit de groendienst en een budget voor de aankoop van de planten.
Inwoners kiezen groene plekjes
Via een artikel in het gemeentelijke magazine en de plaatselijke Hoplr-groepen, worden alle inwoners van Vremde en Boechout aangespoord om plekjes te melden die ze graag groener zouden zien, met een meer diverse plantengroei.
Half december fietsen we met de groep langs de 12 plekjes die dan reeds aangemeld zijn. Nadien bekijken we dewelke in aanmerking komen aan de hand van vastgelegde criteria. De deelnemers van de groep brengen de inwoners die een melding doorgaven persoonlijk op de hoogte. De juiste beplanting wordt gekozen met behulp van een specialiste in de groep.
Handen uit de mouwen en in de grond
Ondertussen plant de groep al bloembollen op de begraafplaats en enkele graspleintjes in Boechout. Ze hangen mezenkastjes op tegen de verspreiding van de processierups en op aangeven van de groendienst maken ze een takkenwal met snoeiafval.
Eind maart zijn de weergoden ons eindelijk goedgezind: op een zaterdag steken we meer dan 800 plantjes in de grond. Na maanden van online vergaderen hebben niet alleen de planten deugd van de zon en de buitenlucht! Vele helpende handen, ook van toevallige passanten, maken het werk licht, de sfeer en de goesting zitten er duidelijk in.
Tijdens het planten wordt een begietingsplan afgesproken en nadien bespreekt de groep hoe ze de buurt nog meer kan betrekken bij het monitoren van deze plekjes. Midden april beplanten we nog een extra plekje met de resterende plantjes.
Afronden, maar de groep gaat verder
Eind juni loopt de begeleiding van Avansa af. Momenteel werken we met de groep aan een toekomstplan en een structuur om als zelfstandige groep verder te werken. De groep blijft zich engageren!