Samen
naar beter
Other Talk goes local: lerend netwerk over polarisatie en het migratiedebat
5 juli 2023

Migratie raakt aan de dromen, kansen, bezorgdheden en levens van heel wat mensen. Het gesprek erover moeten we dan ook met de nodige zorg en nuance voeren. Vandaag verloopt het migratiedebat dikwijls gepolariseerd. Hoe kunnen we de grote groep burgers zonder uitgesproken mening terug bij het debat betrekken? Hoe kunnen we het gesprek over migratie opnieuw genuanceerd met elkaar voeren?
Other Talk goes local is een lerend netwerk. Samen met Caritas International en 4 lokale besturen (Antwerpen, Mortsel, Hove en Kontich) willen we gemeenten mobiliseren en empoweren om rond de beeldvorming en frames over migratie en divers samenleven aan de slag te gaan. We baseren ons op enkele inzichten die verzameld werden door Other Talk, een programma met als doel nuance te brengen in het gepolariseerde migratiedebat in Vlaanderen.
Lerend netwerk
We kwamen 2 keer samen met de collega’s van het lerend netwerk om ons te versterken met inzichten, kritisch te reflecteren over onze werking en good practices en ervaringen met elkaar te delen. De focus ligt voornamelijk op beeldvorming, framing en de opbouw van een verbindend narratief.
Waar een gemeente als Hove eerder proactief inzet op het tegengaan van toxische polarisering, gaat de stad Antwerpen volop voor grote campagnes als ‘Allemaal Antwerpenaar’. Waar de ene gemeente een halftijdse medewerker ter beschikking heeft, heeft de andere een hele dienst werkzaam rond dit thema.
Ondanks of juist dankzij de grote verschillen in bevolkingssamenstelling, expertise en middelen, waren het zeer leerrijke en boeiende uitwisselingen. Visies werden scherp gesteld en toekomstige samenwerkingen gesmeed.
Focusgroepen met burgers
In Antwerpen, Mortsel en Hove organiseerden we ook focusgroepen met burgers. De inwoners namen het beleid van de gemeente onder de loep en formuleerden beleidsaanbevelingen. Dat zorgde voor een extra waardevolle input waar de gemeente concreet mee aan de slag kan.
Opvallend: de 3 focusgroepen formuleerden onafhankelijk van elkaar dezelfde aanbevelingen naar hun gemeente. Dat zorgde voor een duidelijk en krachtig signaal.

Slotmoment
Op 22 juni 2023 organiseerden we een slotmoment voor alle deelnemers in het traject. Samen wierpen we een blik op de toekomst en schoven prioritaire acties naar voren. Een verbindend moment dat goesting gaf om er in te vliegen! Wordt vervolgd.

Lessons learned?
Other talk goes local was een hobbelig parcours. Lokale besturen zijn overbevraagd en staan niet meteen te wachten op extra werk. Het was dus eerder een traject met meer kwaliteit dan kwantiteit. En als we de reacties mogen geloven, zijn we daarin geslaagd. Het was een inspirerend, boeiend en dynamisch traject waar nieuwe samenwerkingen en inzichten uit voortvloeien.
Het einde van dit project is voor gemeenten een startpunt om verder aan de slag te gaan: samen met burgers, samen met andere partners, samen met andere gemeenten. De opgedane kennis wordt nu al gedeeld in andere lerende netwerken, diensten en organisaties.
We hadden nooit de ambitie om een representatief traject aan te gaan. De focusgroepen waren overwegend gelijkgezinde mensen, geëngageerde vrijwilligers met hetzelfde beeld over migratie en diversiteit. Dit zorgde voor boeiende en hartverwarmende dialogen.
De uitdaging voor een toekomstig traject is om ook mensen aan de tegenpool van het debat te bereiken. Om ook hen kaders en inzichten aan te reiken om een positiever en genuanceerder debat te voeren over migratie, diversiteit, of welk thema dan ook.
Interesse?
Interesse om samen te werken rond dit thema of een gelijkaardig traject op te zetten? Contacteer ons gerust en dan bekijken we samen op maat wat mogelijk is.
Meer info over Other Talk, Het migratiedebat en framing, …: vluchtelingenwerk.be/othertalk