Samen
naar beter
Vaderkracht: “Voor het eerst heb ik met andere vaders gepraat over hoe zij hun vaderrol zien.”
5 juli 2023

Vaders die hun vaderrol betrokken opnemen, dragen bij tot het welzijn van heel het gezin. Meer zelfs: ze spelen een preventieve rol in de maatschappij op vlak van kinderarmoede, familiaal geweld, ongewenste zwangerschap en jeugdcriminaliteit.
Het Internationaal Comité bracht vaders met diverse migratieachtergronden samen. Door infosessies, uitwisseling en activiteiten met hun kinderen, verruimden de vaders hun blik op de vaderrol en hoe zij die rol willen invullen. We kijken terug op een geslaagd traject.
De vaderrol
Voor vaders is het minder evident om hun rol als vader ten volle op te nemen. Ze worden minder aangesproken over opvoedingsthema’s wegens culturele aspecten en maatschappelijke verwachtingen, maar ook de vaak kwetsbaardere (gezins)context. Vaderkracht doet net dat: vaders samenbrengen en laten reflecteren over hun rol als opvoeder.
Voor het eerst heb ik met andere vaders gepraat over hoe zij hun vaderrol zien. Ik vind het ook leuk om samen activiteiten te doen. Samen met andere vaders naar de speeltuin gaan, daar spelen met de kinderen en praten met andere vaders, geeft mij energie.”
De vadergroep
Het Internationaal Comité bereikt specifieke doelgroepen, divers qua nationaliteit, taal, leeftijd en interesses. Wij brachten onze ervaring met participatief en projectmatig werken rond het thema opgroeien mee in. Door deze samenwerking bundelen we onze deskundigheid.
Voor al onze vaders was het enorm deugddoend om samen met hun kinderen, zonder hun partner, activiteiten te doen. Ook de vaders die minder geneigd waren tot het aansluiten bij een praatgroep. Een uitstap naar de zoo of een speelmiddag in de speeltuin is leuk voor de kinderen én de papa’s.
Als begeleider grepen we deze momenten aan om het gesprek te faciliteren. Voor welke uitdagingen sta jij als vader om je kind(eren) tussen 2 culturen op te voeden? De 25 vaders ervaarden een sterke verbondenheid met andere vaders, over hun diversiteit heen. Ze gaven elkaar erkenning voor hun wezenlijke aandeel in de ontwikkeling van hun kinderen. Samen zochten ze naar antwoorden op tal van opvoedingsvragen.
Ik voelde me als weekendvader vaak alleen. De groep heeft me gesteund om in het weekend een echte vader te zijn voor mijn dochter. Ook al zie ik haar weinig, ik weet nu dat ik een belangrijke taak heb om haar te helpen opgroeien.”
Een mooie afronding
De vaders van Vaderkracht getuigen met veel plezier over de meerwaarde van een betrokken vaderschap, zowel in een knap magazine van Internationaal Comité, in hun eigen netwerk en op het slotmoment op 3 juni. “Het is tijd voor de emancipatiestrijd van de vaders”, was de boodschap van Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers, die samen met schepen Karim Bachar op het slotmoment aanwezig was.
Een plek waar je veilig kan uitwisselen en leren van elkaar én een uitgebreid sociaal netwerk is vaak het startpunt van een rijk integratiebeleid.
Nog enkele citaten
Mijn vader heeft zich nooit bezig gehouden met mijn huiswerk. Zijn enige taak was ons toespreken wanneer ik slechte punten had. Ik heb geleerd dat ik als vader een belangrijke taak heb in het ondersteunen van mijn kinderen bij de school. Ik kan hen helpen, praten met hun juf of hen vragen hoe hun schooldag was.”
In mijn land is het niet gewoon om als man met de kinderen bezig te zijn. Door onze vadergroep weet ik dat opvoeden meer is dan enkel straffen wanneer het fout loopt. Het was gezellig om voor het eerst te schaatsen, we hadden een leuke dag op de schaatsbaan.”
Het was goed om met andere vaders uit verschillende culturen te praten. Ik dacht dat ik de enige ouder was die bezorgd is over hoe mijn kind opgroeit in België, maar dat het toch ook roots heeft in mijn land.”
Vaderkracht was een samenwerking tussen het Internationaal Comité en Avansa regio Antwerpen.
‘Gedeeld en betrokken ouderschap’, een projectoproep van de Vlaamse overheid, maakte het project mogelijk.