Samen
naar beter
Vaderkracht
29 juni 2022

Vaders die hun vaderrol betrokken opnemen, dragen bij tot het welzijn van heel het gezin. Meer zelfs: ze spelen een preventieve rol in de maatschappij op vlak van kinderarmoede, familiaal geweld, ongewenste zwangerschap en jeugdcriminaliteit. Tijd om de vaderrol te herwaarderen en te ondersteunen. Samen met het Internationaal Comité zetten we het project Vaderschap op.
Samenwerking met Internationaal Comité vzw
We gaan aan de slag met vaders met een migratieachtergrond. Door de samenwerking met het Internationaal Comité (IC) bundelen we onze deskundigheden: intercultureel werken, participatieve trajecten opzetten en de expertise rond opgroeien in een verstedelijkte regio. Het Internationaal Comité is een multiculturele federatie met een 100-tal aangesloten verenigingen in de regio Antwerpen. Elke vereniging bereikt specifieke doelgroepen qua nationaliteit, taal, leeftijd, religie, doelen en interesses. Als Avansa hebben we jarenlange ervaring met participatief en projectmatig werken rond het thema ‘opgroeien’.
Vaders voor vaders
Participatief werken betekent dat we een project niet vooraf tot in detail uitschrijven en dat we witruimte voorzien. We stellen een stuurgroep samen uit bestuursleden van zelfverenigingen van het IC die mee de lijnen van het project uitzet. De stuurgroep heeft voeling met de vaders uit hun achterban. Ze horen dagelijks hun verzuchtingen en uitdagingen. De vaderrol op een goede manier invullen is niet altijd evident, maar zeker vaders met een migratieachtergrond ervaren veel drempels. De stuurgroep bepaalt de prioritaire thema’s zijn waarrond we gaan werken: de balans werktijd versus gezinstijd, omgaan met pubergedrag en ondersteunen bij schooltaken.
Leuke activiteiten met kinderen
Uit onderzoek blijkt dat vaders minder geneigd zijn om zich aan te sluiten bij een praatgroep. Al onze vaders houden wel van activiteiten samen met hun kinderen. Zo gaan we met een groep van een 80-tal vaders en kinderen naar de zoo. En binnenkort staat een sportdag op de planning. Deze kansen tot leuke herinneringen creëren voor vader en kind, worden gesmaakt. Dat we als begeleider al eens een mama moeten wegsturen met de woorden: “Ja, we zullen jouw man helpen bij de zorg voor jullie jongste zoontje”, nemen we er graag bij.
Ouderkracht – opvoeden is een duobaan!
Op 21 mei organiseren we een denkdag: onze vadergroep ontmoet er zowel andere vaders als moeders. Er zijn enkele sprekers en er is tijd om na te denken over de rol van ouders met een migratieachtergrond bij de opvoeding van hun kinderen. Ook enkele Nederlandse oudergroepen sluiten zich aan op deze dag. De uitdaging om kinderen tussen 2 culturen op te voeden, bleek ook in Nederland vaak een gespreksonderwerp voor een oudergroep.
Wat nog volgt …
We hebben de eerste maanden vooral ingezet op de verkenning van mogelijke thema’s. Het komende jaar willen we bepaalde onderwerpen verder uitdiepen.
Ook merken we bij onze stuurgroep de gedrevenheid om in gesprek te gaan met beleidsmakers. Want de grootste drempels zijn ondertussen wel gekend, zoals gelijke onderwijskansen voor hun kinderen en onzekere arbeidscontracten in vaak minder betaalde jobs, … We willen graag de dialoog aangaan met beleidsmakers om samen te zoeken naar structurele oplossing voor deze heikele thema’s.
Onze vaders willen ook graag werken rond meer cultuursensitieve ondersteuning binnen zorg- en welzijnsorganisaties. Ze ervaren dat het aanbod van deze organisaties vaak niet aansluit bij de zorgnoden van hun gezin. Ze geloven dat hier een compromis kan gevonden worden dat meer aansluit bij hun noden en ten goede komt aan andere gezinnen met een migratieachtergrond.