Samen

naar beter

Oerbloemen: burgerinitiatief voor meer bijen

Situering

Bestuiving door bijen en andere insecten is noodzakelijk voor meer dan 75% van de voedingsgewassen. Onderzoek wijst uit dat bijen het steeds slechter doen in Vlaanderen omwille van een kaler wordend landschap, toenemende verstedelijking, het gebruik van pesticiden en kunstmest, het maaibeheer, de aanwezigheid van parasieten, …

Het burgerinitiatief “Oerbloemen” roept op tot actie. De naam staat voor Oelegem, Emblem, Ranst en Broechem. Ze streven naar meer bloemen en bijvriendelijke bomen, minder verhardingen en een meer ecologisch en duurzaam groenbeleid. Dit burgerinitiatief richt zich zowel op inwoners van Ranst, ondernemers, als de gemeente zelf.

Vraag

Oerbloemen gaat uit van een bonte verzameling van natuurliefhebbers: kleine plaatselijke ondernemers (kruidenkweker, imkers, tuinaanleggers, …), geïnteresseerde inwoners en een vertegenwoordiger van Velt. Ze vragen aan Avansa om de opstart te begeleiden.

Onze werkwijze

Avansa begeleidt dit burgerinitiatief in het groepsproces, in het vormgeven aan dit burgerinitiatief en het schrijven van een actieplan.