Samen

naar beter

Ouders welkom in de bib

Foto: ©Iedereen Leest

Situering

Maatschappelijk kwetsbare ouders vinden moeilijk de weg naar de bibliotheek. En als ze er al geraken, ervaren ze dikwijls drempels bij hun bezoek. Nochtans is verhalen voorlezen goed voor de (taal)ontwikkeling van kinderen, de band tussen ouders en kind en de leescultuur binnen het gezin.

Vraag

Op vraag van de bibliotheken van de stad Antwerpen ontstond “Ouders welkom in de bib”. De bibliotheekmedewerkers willen concrete handvatten om met maatschappelijk kwetsbare ouders om te gaan en hen te stimuleren tot bibliotheekbezoek.

Onze werkwijze

We gaan zowel met maatschappelijk kwetsbare ouders als met bibliotheekmedewerkers aan de slag. Vanuit uitwisseling van ieders ervaring en expertise komen we tot realistische, haalbare methoden. Met als doel: meer maatschappelijk kwetsbare ouders voelen zich welkom in de bib.

  • Opzetten van ervaringsuitwisseling in bestaande oudergroepen om hun ervaringen en noden in kaart te brengen.
  • Opzetten van ervaringsuitwisseling met bibliotheekmedewerkers over het ontvangen van maatschappelijk kwetsbare ouders in hun bibliotheek. We verzamelen good practices en leermomenten en verwerken die in groep.
  • Organiseren van een slotbijeenkomst waarbij we beide groepen samenbrengen.
  • Formuleren van handvatten voor bibliotheekmedewerkers en vrijwilligers om zelf aan de slag te gaan met maatschappelijk kwetsbare ouders in de bibliotheek.
  • Schrijven van de Toolbox Ouders welkom in de bib.